Search

BENGKeL (part1 )aka kwn2

salam 6 Ramadhan

Rse nye hr ak mcm nk bt entre je mls nk bt krj, layan fb pn slow je, baik bt entry x sakit hati, korang bayang kn gne mic office mcm nk bengong slow stiap ayat y ak taip nk kua kat screen laktop pn slow. TENSION tp ble memikirkan entry y ak nk bt ni, trasa hapy smule sbb ak nk cte sal xtvt ak kat dungun 2. dlm entry feel swi sblm ni kn ak de cte ak bt entre mse taklimat spss, kn ak kte nk cte lg sal 2 kn. tp spss 2 ak cte mse part lain la, sbb de bhagian y bebe

slps habis tuk bengkel 1 st day 2 ak nga maria(bes fren UiTM) kt org berdua g lepak tp pntai smbil hirup udara pntai kat dpn UiTM 2 y pada ak x tercemar. so ktorg pn update la latest news smbil gosip2.

and than ble mlm ktorg b 4 kuar mkn(aku,maria, mai,lela)ni kron2 ak la. ktorg stat cloze pn mse da part 5. apada da da las sem br nk jd kron. ktorg g mkn kat restoran batu 50. cam bese la smbil mkn update n gossip time.

2nd day 2 hbs bengkel ktorg g mnum kat kadai tepi pntai, y join ktorg mai, maria,lela,sara,ustaz. time 2 pakwe mai dtg tp e man segan nk jmpa ktorg(kate nye ktorg ni nmpk tua2, x nmpk sebaya) x dpt trima ak stament 2.sentap beb.

mlm 2 ak kua lg nga mai,lela,maria.ktorg kuar awl sket tonite bcz nk jalan2 lebih sket. tp mlm 2 ktorg mkn kfc jer(request dr mai).actully mlm 2 kwn ak cykeen pn nk dtg jmpa ak, tp x leh la sbb ak da jji awl nga kron. tp ptg 2 ak da jmpa cykeen, layan borak smpai kat kol 8 mlm.
and las day 2 x nyempat kron2 nk sembang sbb memasing nk blik. ak blik tumpang raja clasmate ak. punye la tggu raja smpai 6 lbih(pm) br raja smpai. tu la td sungguh ktorg cpt sbb x nk raja tertungu-tungu. padahal nye... tp b4 ktorg gerak balik lg skali lg ak kua mnum nga claz mate, mse ni lela nga mai x de.

so conclusionye snjang bengkel 2 ak asyik duk open table, mklum la lme x update lbih kurang 3 bulan x jmpe.
thanks to mira and tini cause give a good and condusif place for stay 4 2 nite. x smpt nk kua nga korang for dis time, so next time klu de mse kte kuar ekk.PerasaN

Salam 6 Ramadhan


Ni i duk tng bt LR tuk thesis, terasa cam sakit kepala je duk memikir, so 4 find 1 more thing to get me fun, ak pn bt entry jap.
ni nk cte sal aina si bdk perasan, actually my niece.. Nur Aina aMirah. x de pe nk cte just nk bgth ye ni ske snappy2. when nobody wana be to become her cameraman, she make own. and look her job...mmg perasan cantik la dia ni.. tp y pkai baju kaler cokelat 2 ak y ambikkn.. y lain she take own.topup la PAHALA di BULAN POSE ni neh

Qiamullail

Beribadah kepada Allah S.W.T. Amalan qiamullail bukanlah satu perkara baru, bahkan ianya merupakan ibadah yang sudah menjadi darah daging atau amalan para rasul, nabi-nabi, orang salih dan alim ulama’ sejak dahulu lagi.


KELEBIHAN
Banyak ayat al-Quran dan hadith nabi yang menerangkan tentang kelebihan bagi mereka yang mengerjakan ibadah qiamullail. Di antaranya ialah firman Allah S.W.T. :

Maksudnya:
“Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah “Sembahyang Tahajjud” padanya sebagai sembahyang tambahan bagimu, semoga Tuhanmu membangkitkan dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji”.
(Surah al-Isra’: 79)

Dalam firman-Nya yang lain berbunyi:

Maksudnya:
“Dan (dengan apa keadaan pun) maka pada sebahagian waktu malam sujudlah kepada Tuhanmu (dengan mengerjakan sembahyang) dan (seboleh-bolehnya) bertasbihlah memuji-Nya (dengan mengerjakan sembahyang Tahajjud), pada sebahagian yang panjang dari waktu malam”.
(Surah al-Insan :26)

Rasulullah s.a.w menyuruh umatnya bangun beribadat di tengah malam (qiamullail) sebagai satu ibadah tambahan. Baginda sentiasa melakukan qiamullail dengan bersungguh-sungguh sebagaimana yang digambarkan dalam sebuah hadith dari Aisyah r.a. yang berbunyi:

Maksudnya:
“Bahawa Rasulullah s.a.w. bangun sebahagian daripada malam bersembahyang hingga bengkak kedua kakinya, maka aku (Aisyah) berkata kepada baginda, mengapa Rasulullah s.a.w lakukan ini semua, bukankah dosa tuan telah diampunkan oleh Allah sama ada yang terdahulu ataupun yang terkemudian?. Baginda menjawab: Salahkah aku menjadi hamba yang bersyukur?”
(Muttafaq ‘Alaih)

Bangun bersembahyang, bertasbih dan membaca al-Quran pada sebahagian daripada malam boleh memberi kesan yang mendalam kepada jiwa orang yang melakukannya. Firman Allah yang berbunyi:

Maksudnya:
“Sesungguhnya bangun beribadat pada waktu malam itu adalah sangat berkesan (dalam hati) dan lebih betul bacaannya”.
(Surah al-Muzammil:16)

Jabir r.a pula mengatakan bahawa aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang berbunyi:

Maksudnya:
“Pada malam hari ada satu saat (yang berkat) di mana jika seseorang muslim menepati saat itu dan berdoa kepada Allah s.w.t. meminta keberkatan dunia atau akhirat nescaya Allah kabulkan doanya. Keadaan ini ada pada tiap-tiap malam”.
(Riwayat Muslim)

Dalam sebuah hadith lain pula Abdullah bin Salam berkata bahawa beliau mendengar Rasulullah s.a.w bersabda yang berbunyi:

Maksudnya:
“Wahai manusia hendaklah kamu banyak memberi salam, memberi makan, bersembahyang pada waktu malam ketika manusia sedang nyenyak tidur, nescaya kamu akan masuk syurga dengan sejahtera”.
(Riwayat at-Tirmizi)

Amalan-Amalan Sunat Semasa Qiamullail

Di antara amalan-amalan yang disunatkan semasa qiamullail ialah mengerjakan sembahyang-sembahyang sunat, membaca al-Quran, berdoa, berzikir dan beristighfar memohon ampun ke hadrat Allah S.W.T. Tentang sedikit atau banyak mengerjakan amalan-amalan sunat, tidak dihadkan. Ini terpulanglah kepada kemampuan seseorang untuk mengerjakan amalan-amalan sunat. Jika seseorang itu hanya mampu mengerjakan dua rakaat sembahyang Tahajjud sahaja umpamanya, maka ini juga dikira melakukan ibadat qiamullail. Walau bagaimanapun sedikit atau banyak bukanlah menjadi ukuran, tetapi yang penting adalah keikhlasan seseorang dalam mengerjakan ibadat dan sentiasa melakukannya. Ini akan lebih menghampirkan diri seseorang itu kepada Allah S.W.T.

Beberapa Sembahyang Sunat Semasa Qiamullail

Sembahyang Sunat Awwabin

Sembahyang Sunat Tahajjud

Sembahyang Sunat Hajat

Sembahyang Sunat Taubat

Sembahyang Sunat Tasbih

Sembahyang Sunat Witir

KAIFIAT SOLAT SUNAT
Sepertimana yang dijelaskan sebelum ini bahawa qiamullail merupakan amalan sunat yang sangat tinggi ganjarannya dari Allah S.W.T. Amalan ini boleh dikerjakan secara persendirian atau bersama anak isteri di rumah ataupun secara berjemaah sama ada di masjid atau di surau. Jika dikerjakan secara persendirian atau bersama keluarga bolehlah dikerjakan di rumah sahaja. Waktu yang sebaik-baik kita bangun ialah sepertiga akhir malam ( kira-kira 3.00 pagi). Setelah kita bangun dan mengambil wudhu’ lalu terus mengerjakan sembahyang Tahajjud dua rakaat atau lebih dan mengerjakan sunat lain seperti sunat Tasbih, sunat Taubat, sunat Hajat dan sunat Witir

Jika qiamullail dilakukan secara berjemaah di masjid atau di surau, ikutilah program yang telah diatur oleh pihak urusetia.

PENUTUP
Ibadat fardhu seperti sembahyang, puasa, zakat dan sebagainya adalah ibadat yang semestinya kita kerjakan, kerana ianya merupakan kewajipan atau tanggungjawab bagi setiap yang cukup syarat-syaratnya. Manakala ibadat-ibadat sunat seperti sembahyang sunat, membaca al-Quran, berzikir, berdoa dan sebagainya adalah merupakan ibadat tambahan, di mana ganjaran hasil dari ibadat tersebut akan dapat menaikkan darjat seorang mukmin ke suatu darjat yang disebut iaitu tempat yang terpuji di akhirat nanti.

Oleh yang demikian marilah sama-sama kita cuba memperbanyakkan amalan-amalan sunat lebih-lebih lagi ibadat qiamullail, sementara badan kita masih sihat, masih mempunyai kekuatan fizikal hasil dari mengecapi nikmat-nikmat Allah S.W.T., mudah-mudahan kita juga akan termasuk ke dalam golongan ahli ibadat dan diletakkan bersama-sama dengan para nabi, rasul dan orang-orang salih.

TErAWIH & FadhilatNYE

Salam ramadhan

Hr ni da msuk hr ke 4 berpuasa. hopefully x der la y da ttinggal, espacially for guys. sempena bulan ramadhan ni terawih la y mnjadi amalan kte kn. so kat cni i nk cte kat uol sal fadhilat terawih. so renung-renungkan selamat beramal

Malam 1 : Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2 : Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3 : Berseru Malaikat di bawah Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4 :Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam 5 : Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

Malam 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Maâmur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.

Malam 7 :Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Firâaun dan Hamman.

Malam 8 : Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim Alaihissalam.

Malam 9 :Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10 : Allah Subhanahuwataâala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

Malam 11 : Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.

Malam 12 : Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13 : Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14 :Datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15 :Semua Malaikat yang menanggung Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam 16 : Allah subhanahuwataâala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

Malam 17 : Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam 18 : Seru Malaikat “Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati) “

Malam 19 : Allah Subhanahuwataâala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Malam 20 : Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21 : Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22 : Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).

Malam 23 : Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

Malam 24 : Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud)

Malam 25 :Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.

Malam 26 : Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

Malam 27 : Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28 : Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

Malam 29 : Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30 : Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:“Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama Al-Kauthar”

so hrp2 sngt la korang ni x mls berterawih

SoMeTiMe MyB..........: cian-mozaic(paper bag)#comment-form

SoMeTiMe MyB..........: cian-mozaic(paper bag)#comment-form

cian-mozaic(paper bag)

ni hao

entry ni i bt tuk si omel mozaic. actually i nga my little sis g pc fair, and than we all dpt 1 paper bag y blh dikatakan bsr la. and than bl kte org smpai umh mozaic pn ader, mgg rezeki la sbb da lme x peluk cium bb. sng ktorg duk smbang2 ternmpak i paper bag y i dpt free kat fc fair 2. b4 dis nk cte dlu sal pc fair, x la bes ngat, they all sme thing like computer shop, just have a few goog promotion such such broadband, laktop. and we turn back to bb.
mse 2 my sis pgang bb anf than i bik trus msuk kn dlm paper bag. bb diam jer not like want to cry, mum and my sis(bb mum) just look. mle2 2 i engt nk pgang paper bag 2 mcm i pgang paper bag shoping, but bb with the weight 6 kgs x mampu la. so ktorg bik pic 2 pn i pgang kat bwh. tkut2 bb jtuh. bb ni wheather dlm ssh pyh dan kpanasan pn still look at the camera. SNAPP


y syoknye, mse ktorg duk permainkn bb 2 he like scary but not cry. he try to climb up the bag. hahaha. after 10 minutes her mum call cz cian bb da bepeluh-peluh duk dlm papper bag 2.
Blog Widget by LinkWithin